De Weide is een kleuter- en lagere school in Erpe die sinds 1973 ervaringsgericht projectonderwijs aanbiedt.

De grote betrokkenheid van zowel kinderen als ouders maakt De Weide als school uniek in de streek.

In De Weide mogen kinderen volop kind zijn. Kleinschaligheid en huiselijkheid zijn onze grootste troeven. Centraal in de opvoedingsmethode van De Weide staat het begrip ‘overleg’. Kinderen, onderwijzend personeel en ouders luisteren naar elkaar, gaan in dialoog en bepalen samen de regels en afspraken.We streven ernaar het beste naar boven te halen in elk kind. Enerzijds stimuleren we hun zelfvertrouwen, zelfstandigheid, creativiteit en assertiviteit. 
Anderzijds hechten we ook veel belang aan samenwerking, verdraagzaamheid, openheid, zorg voor elkaar en de omgeving. In kleine leefgroepen krijgen kinderen de kans om bijzonder efficiënt de leerstof tot zich te nemen. Ze leren enorm veel van elkaar en bovendien is er tijd en ruimte voor een persoonlijke aanpak.

In De Weide zijn niet alleen de kinderen enorm betrokken, ook de ouders spelen een belangrijke rol. 
Zij bepalen het beleid van de school en kunnen participeren aan het klas- en schoolleven.

 

Opendeurdag 2015

OPEN DEUR

 

Zondag 26 april 2015

van 14u tot 18u

 

INFOAVOND

Donderdag 21 mei 2015

18u tot 19u30

 

 

 

Sint Apolloniastraat 11

9420 Erpe-Mere

053 77 42 02 

 

Info-avond

 

De Weide is een kleinschalige ervaringsgerichte school.

Een school waar het welbevinden van elk kind centraal staat.

Binnenkort stellen wij graag onze deuren voor je open

en is er kans tot inschrijving.

Heb je interesse in onze visie, leefgroepwerkingen, organisatie,...?

Kom je graag met je peuter, kleuter of lagere schoolkind eens langs?

 

 

Contacteer ons dan per telefoon op 0472/31 39 43

of stuur een mailtje naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De Weide in het nieuws

De Weide draagt kleuters letterlijk naar lagere school

maandag 02 juli 2012
De Weide draagt kleuterts letterlijk naar lagere schoolErpe - Het einde van het schooljaar resulteerde in een fantastisch afscheidsfeest in ervaringsgerichte school De Weide in Erpe. De dag werd op gang getrapt met een einduitstap richting recreatiedomein Blaarmeersen in Gent. Bij terugkeer werden de oudste kleuters letterlijk overgedragen richting lagere school. Daarna kwam het zesde jaar aan de beurt met hun voorstelling van hun eindproject waarbij iedereen werd vergast op een spektakel van film en toneel. Het Weidebuffet, gemaakt door de ouders, en het free-podium, vormden de perfecte aanzet om op een sfeervolle manier het schooljaar uit te zwaaien.

Het schooljaar is dan misschien achter de rug, toch wordt al uitgekeken naar de start in september. Daarom zijn er tijdens de vakantie al info-avonden op 3 en 5 juli en op 28 augustus, telkens van 18u tot 19u30. Wie meer info wil kan ook contact opnemen via 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijkenof via 0472/31.39.43.

 (Koen Moreau)

 

Spelcarrousel bij leefgroep 2

Van 19 november tot 7 december

liep ons project:

welke spelen en speelgoed was er in de tijd van oma en opa?

Wat willen we weten?

Welke spelen waren er allemaal? En hoe moet je ze spelen?

Hadden ze al knuffels, lego?

Hoe oud is barbie?

Hoe oud is lego?

Hoe maak zelf een poppenhuis?

Hoe maak je een knuffel?

Welke spelletjes werden op de speelplaats gespeeld?

Wat willen we doen?

naar een speelgoedmuseum gaan

zelf een knuffel maken

zelf een poppenhuis maken met poppetjes

oude spelletjes spelen: hinkelen, bikkelen, pietjesbak, elastieken,...

kijken hoe speelgoed gemaakt wordt

affiches maken en uitnodigingen voor onze spelcarrousel

 

 

Ons EINDPRODUCT:

vrijdag 7 december: van 14 tot 16u:

SPELCARROUSEL

Alle kinderen van leefgroep 2 stellen een oud spel voor.

Kom samen met ons spelen!!!

Tot dan!!

Photos libres de droits: Vieux jouets. Image: 11692178

 

 

Op kamp in Steinbach

 
Afgelopen week gingen we naar jaarlijkse gewoonte op kamp, van maandag 18 tot vrijdag 22 juni.
Niet zomaar een bos- of zeeklas echter voor De Weide!
Dit jaar trokken we naar Steinbach in de provincie Luxemburg en alles stond in het teken van Robinson Crusoë: overleven op het eiland, schattenjacht, vissen vangen, op expeditie gaan,...
Er werden grote spelen gespeeld, maar ook de traditionele dropping, poppenkast, vrij podium en uiteraard het kampvuur stonden op het programma!
De kleuters trokken op woensdag al terug naar huis, terwijl de kinderen van de lagere school nog 2 dagen langer mochten genieten van de natuur en de sfeer op kamp.
Moe, maar voldaan kwamen we vrijdag dan weer terug aan op De Weide...
 
 
 

Project: GROENE WEIDE, SCHONE WEIDE

 

Van 16 april tot 6 mei loopt ons project rond natuur en milieu. 

Het heet "GROENE WEIDE, SCHONE WEIDE" en loopt over de leefgroepen heen, van peuter tot 6de leerjaar.

 
Op maandag verwelkomden we de kinderen al in groene outfit en hebben we alvast het project ingezet met een ludieke sketch. We hebben ook al heel wat over afval sorteren en recycleren geleerd. De kleuters a.d.h.v. kaartspelen en de grote kinderen dachten na over tips en slogans en maakten affiches die doorheen de school ophangen.

Dicht bij onze school hebben mensen ook insectentoren in de tuin. We gaan een kijkje nemen en gaan er zelf één bouwen op school. 

In onze straat is er  ook een verzamelpunt voor dopjes van flessen. We gingen er een kijkje nemen en leerden hoe we met dopjes het Centrum voor Blindegeleidehonden kunnen steunen. We zamelen vanaf nu mee dopjes in en doen een warme oproep aan alle mensen om ons te helpen!!

 

 

We koppelen milieu ook aan kunst en gaan binnen de ateliers aandacht besteden voor zuinig omspelen met verf, aandacht voor onze klas-visjes en knutselen met allerlei afval.

Daarnaast staat ook nog een bezoek aan het containerpark en een rondleiding in de Loods in Aalst op het programma. Enkele kinderen kropen ook al in hun pen en gingen aan het schrijven van gedichten en verhaaltjes over het milieu.

Graag maken we de Weide ook letterlijk wat groener; onze bloembollen en zaadjes zijn ondertussen ook al goed aan het schieten! We verzorgen ze goed. 

Wil je alles graag eens komen bekijken? Kom dan zeker langs op onze groene opendeurdag op 6 mei!! Hopelijk tot dan!!

 

 

Interessante links:

www.ilva.be

deloods.telenet.be

www.velt.be

www.ecologischlogisch.be

www.geleidehond.be

 

 

Pagina 1 van 2

Feestelijkheden

Kom langs!
Zondag 28 april van 14u tot 17u: Opendeurdag   Dinsdag 14 mei om 19u : Infoavond   Dinsdag 2 juli om 19u: Infoavond   http://www.facebook.com/DeWeide

De School

Opendeurdag 2015
OPEN DEUR   Zondag 26 april 2015 van 14u tot 18u   INFOAVOND Donderdag 21 mei 2015 18u tot 19u30       Sint Apolloniastraat 11 9420 Erpe-Mere 053 77 42 02 

Leefgroep 1

Dralion
Kunstkring: We nemen de kleuters mee naar de feeërieke wereld van Cirque du Soleil....een adembenemend spektakel van kunst, Chinese acrobatie, zang en dans.... met in de hoofdrol "Een Chinese Draak".

Leefgroep 2

Spelcarrousel bij leefgroep 2
Van 19 november tot 7 december liep ons project: welke spelen en speelgoed was er in de tijd van oma en opa? Wat willen we weten? Welke spelen waren er allemaal? En hoe moet je ze spelen? Hadden ze al knuffels, lego? Hoe oud is barbie? Hoe

Leefgroep 3

7 februari: Dag van het veilig internetten
Leefgroep 3 deed mee!   Internetten is cool! Je kan na school nog even met je vrienden chatten, krijgt mails met leuke mopjes en als je een spreekbeurt moet maken, zoek je dingen op. Maar wist je dat er belangrijke regeltjes zijn om het zo leu

Atelier

Zoals gewoonlijk organiseren wij in de Weide 2-wekelijks op donderdag enkele ateliers. De kinderen van leefgroep 2 en 3 kunnen dan kiezen in welke workshop ze zich eens creatief willen uitleven. Eerder dit jaar kwamen al heel wat knutselactiviteiten

Projecten

Op kamp in Steinbach
  Afgelopen week gingen we naar jaarlijkse gewoonte op kamp, van maandag 18 tot vrijdag 22 juni. Niet zomaar een bos- of zeeklas echter voor De Weide! Dit jaar trokken we naar Steinbach in de provincie Luxemburg en alles stond in het teken v

Sport

Zwemmen
Zoals altijd gaan we met De Weide 2-wekelijks op vrijdag zwemmen. De kleuters doen dan volop aan watergewenning en leefgroep 2 en 3 oefenen al gretig op hun schoolslag- en crawltechniek. Enkele kinderen kunnen zelfs al prima duiken! Vandaag was wel

Volg ons ook via

  • Facebook Page: 195012727203905
Ga naar boven